Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder

Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL, NEK 400

Link til NEK FAQ

FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Installasjon av hytte offgrid

Hei!
Ufaglærte har lov til å utføre installasjon av elektriske anlegg om det er under 50V og 200VA. I gamle dager betydde dette at den vanlige mann i gata kunne utføre en typisk hytteinstallasjon.
I dag består hytteinstallasjonen av lithium batterier, store solcellepaneler, aggregatstyring og kraftige invertere til 230V.


Men det virker som om fortsatt den vanlige mann i gata tror han skal gjøre dette selv? DLE kontrollerer jo ikke disse anleggene og det er svært få konsekvenser for kunden om han utfører installasjonen selv (utenom brannfaren).

- Hvorfor gjør ikke DSB eller forsikringsselskapene noe med disse problemene? Feieren i kommunen har feing av pipen og kontroll av ildstedene på hyttene, så da burde DLE klare å kontrollere det elektriske anlegget også?

- Har DSB uttalt seg noe om denne problemstillingen?


Spurt ${formatDate(1713119940)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
4
712.537.2 Frakobling for vedlikehold

Brytere som er beskrevet i 712.537.2 for frakobling av solcelleomformer for vedlikehold på AC og DC side. Er det krav til at disse bryterne skal være i et ikke brennbart materiale eller plasseres på ett ikke brennbart underlag?

Spurt ${formatDate(1713008820)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Fra risikovurdering

¨Kan oppdraget utføres uten fare for å forringe kvalitetten på øvrig byggteknisk utførelse ?¨ Hvordan begrunner jeg best svaret mitt på dette spørsmålet ?

Spurt ${formatDate(1712931060)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Valg av kabel inn til intaksikring

Er det mulig å legge TFXP-kabelen fra kabelskapet helt frem til intaksikringen inne i kjelleren ved feste denne åpen på vegg/tak, selv om strekningen er over 15 meter inne i kjelleren? Eller må vi heller skjøte kabelen utenfor og føre inn en PFSP-kabel i kjelleren?

Spurt ${formatDate(1712928540)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Koblingsboks

Har man lov til legge en koblingsboks løst i ett tak, hvis ledningene inn er strekkavlastet? Altså direkte på en gips plate feks. Eller må den være fastmontert, hvis ja kan man da være kreativt med bruk av lim eller magneter feks?

Spurt ${formatDate(1712822520)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Elbillading fra TKS

Hei,

Er elektriker og skal koble opp elbillader og utelys hjemme hos meg selv. Er det lov å hente ut fra TKS?

Har et OV på 50A inne. Det må vel byttes til et mindre et og disse to kursene i TKS må ha et foranliggende OV slik at OV i TKS + OV inne ikke overstiger 50A? Har 125 bussman patroner i TKS, men det spiller vel ingen rolle ettersom de er kortslutningsvern.


Noen tips til dimensjonering for OVer her?

Blir veldig vanskelig å hente ut innenifra ettersom sikringskap er i teknisk rom midt i huset

Spurt ${formatDate(1712788620)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Bygging av batteripakker

Hei!

Noen som har litt input på bygging av batteripakker? Altså fysisk sette sammen CE-merkede battericeller med tilhørende styre og overvåkningsystem som cellespenning etc. Til f.eks elektriske maskiner m.m.

Tenkte kanskje det kunne gå under FEU, men siden det er lagret energi så er hvert enkel celle elektrisk utstyr som settes sammen til et elektrisk anlegg? Altså FEK blir gjeldende?

Setter pris på svar:)

Spurt ${formatDate(1712780640)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
4
712C.2.1 Godkjent frakoblingsutstyr

Har et spørsmål i forbindelse med solcelleinstallasjoner om godkjent frakoblingsutstyr ved innføring av DC kabler i bygninger. (Der DC kabler ikke er mekanisk beskyttet inne i bygning)

Spørsmålet er: Kan en optimizer som automatisk bryter DC side ved bortfall av AC siden benyttes som godkjent frakoblingsutstyr i henhold til beskrivelse i 712C.2.1 som alternativ til fysisk DC brannbryter?

I datablad på eks. SolarEdge optimizer står det "Module-level voltage shutdown for installer and firefighter safety"


Spurt ${formatDate(1712770620)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Forleggningsmåte

Har lagt opp en 16A C sikringer fra eaton. Med belastning fra utstyr på 12.1A Det er ikke av OL varianten så k-faktoren er på 1.45. Dette er bolig. Velger jeg og gå for C forlegningen som er 95% av installasjonen så havner jeg på på riktig side av kravet.

Spørsmålet mitt er når er det ny forleggningsmåte trer i kraft? Det er 2 steder som kabelen går gjennom rør ca 30cm hver seg. Skal disse beregnes som A2 da eller er det noe slingring på det?


Huggorm

Spurt ${formatDate(1712671620)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Nytt krav for spenningstesting?

Hei,

Det ryktes at det er kommet et nytt krav i FSE til hvilke spenningstestere man har lov til å bruke når man skal erklære anlegget spenningsløst. Stemmer det at det er et nytt krav, eller er det bare en anbefaling? Hvor isåfall finner jeg dette?

Tusen takk!

Spurt ${formatDate(1712573880)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.